Over het algemeen zijn het vooral mannen die last hebben van haaruitval. Vrouwen hebben hier minder snel last van dan mannen, maar het kan bij beide geslachten voorkomen. Het verliezen van een aantal haren is volkomen normaal. Dagelijks verlies je gemiddeld meer dan 100 haren. Als je kaal aan het worden bent, betekent dit echter dat ze op bepaalde plekken niet meer teruggroeien. Hoe komt dit nou eigenlijk en wat kun je hier aan doen?
Verschillende oorzaken van haaruitval
Er zijn meer haaruitval oorzaken dan veel mensen op voorhand denken. Misschien wel de meest voor de hand liggende oorzaak, is dat je het hebt geërfd van je vader of moeder. Als je grootouders en/of ouders last hebben van haaruitval is de kans een stuk groter dat jij hier later ook last van zult krijgen. Je noemt dit soort haaruitval ook wel alopecia androgenetica. Dit kan voorkomen bij zowel mannelijke als vrouwelijke kaalheid. Als dit niet het geval is kan het ook komen door extreme stress.
Het klinkt misschien erg raar, maar stress is één van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Stress heeft als gevolgd dat je lichaam zichzelf niet onder controle heeft en in een hormonale disbalans raakt. Ook kun je last hebben van een auto-immuun of een schildklierziekte. De bekendste immuunziekte is misschien wel alopecia areata. Hierdoor kan je haar uitvallen. Ongeveer 2% van de gehele bevolking heeft op een bepaald moment in zijn of haar leven last van deze ziekte. Deze ziekte komt dus bij ongeveer 500.000 Nederlanders voor. Het zijn voornamelijk vrouwen die last hebben van deze ziekte. Als dit geen van alle de oorzaak is van je kale plekken kan het ook nog aan je eetpatroon liggen. Wanneer je bepaalde voedingsstoffen mist, kan dit gevolgen hebben op je haargroei.
Oplossingen voor haaruitval
Wat de oplossing is tegen je haaruitval, is niet eenvoudig te zeggen. Je kunt de uitval van je haar op verschillende manieren tegengaan. Echter, dit is afhankelijk van de oorzaak van je haaruitval. Als je last hebt van haaruitval door een genetische aanleg kun je haartransplantatie overwegen.
Door de jaren heen is er steeds meer onderzoek gedaan naar verschillende manieren om haar te implementeren. Zo is er onder andere de haartransplantatie FUE en FUT die al langer worden gebruikt voor haartransplantaties. Ook kun je gebruik maken van de DHI-methode. Deze verschillende manieren waarop je haar kunt laten implementeren zijn allemaal goed. Ze zorgen voor dezelfde eindresultaten, maar het proces kan onderling verschillen. Zo zul je bij de FUE methode achterblijven met een litteken in het gebied waarvan de haren worden afgenomen en zal bij de DHI methode de operatie een stuk langer duren.