Het plafond vernieuwen

Een aantal jaar lang woon ik nu al in een oude boerderij op het platteland. Het afgelopen half jaar heeft veel slecht weer gekend, en dat was niet goed voor het oude huis. Daarom heb ik besloten om zodra het weer mooier weer wordt, het plafond en een aantal wanden van de boerderij vervangen moeten worden. In dit blog wordt meer verteld over hoe jij een plafond moet vervangen en wat je hiervoor nodig hebt!

Hoe vervang je een plafond?

Eerst is het verstandig om goed te bedenken wat je met jouw plafond wilt gaat doen. Wil je jouw plafond verlagen of alleen een beschadiging laten opknappen? Dan is het verstandig om een plafond van gipsplaten te maken. Als je later het plafond nog wilt stucen, zodat het één mooi geheel wordt, dan kan je het beste voor stucplaten kiezen.

Wanneer je dit duidelijk voor je hebt, kan je jouw materialen bij elkaar gaan rapen. Voor de boerderij heb ik ervoor gekozen om gipsplaten te gebruiken. De gipsplaten bestellen was gelukkig zo gedaan bij Bouwmaat, ze werden zelfs dezelfde dag nog geleverd!

Zodra je alle materialen in huis hebt, kan je met de pret beginnen. Als eerst wil je bepalen welk punt in de kamer het laagste is. Dit doe je omdat je het plafond natuurlijk wel waterpas wilt monteren. Teken een rechte streep vanaf het laagste punt in de kamer naar de andere kant van de wand. Ga zo alle wanden in de kamer rond. Dit wordt namelijk de nieuwe hoogte van het plafond!

Nadat je de kamer rond bent gegaan en alles waterpas is getekend kan je beginnen met de rachels plaatsen. Zorg bij gipsplaten speciaal voor het plafond dat er 60 centimeter tussen het regelwerk zit.

Kijk of de gipsplaten passen en zo niet, maak deze dan aan op maat. Als alles past en op maat gemaakt is, breng je de gipsplaten dwars aan op het rachelwerk. Zorg dat er ongeveer een halve centimeter tussen plaat en wand zit! Dit biedt de mogelijkheid om later nog een plafondlijst aan te brengen voor extra details.

Geplaatste gipsplaten afwerken

Er zijn verschillende manieren om gipsplaten af te werken. Als het goed is heb je tijdens het bevestigen gelet op de randen van jouw gipsplaat. Dit maakt het makkelijker om deze eventueel weg te werken zodat er een egaal oppervlak overblijft. Je kunt de platen natuurlijk ook onbehandeld laten.

Bij de boerderij heb ik ervoor gekozen om de platen onbehandeld te laten. Dit vond ik wel een leuk effect geven aan de verdere inrichting van het gebouw.

Hopelijk heb je iets aan deze korte handleiding, laat me weten wat je ervan vind in de reacties!

Geef een reactie