Een huis kopen, wat komt daar bij kijken?

Wanneer je van plan bent om een huis te gaan kopen, heb je dit niet zomaar gedaan. Er komen namelijk erg veel factoren kijken wanneer je een huis gaat kopen. Zo dien je rekening te houden met de grootte van de hypotheek en de rente die je over de hypotheek zal betalen, de hypotheekrente. In dit blog zullen we het hebben over verschillende hypotheken en wat hier allemaal bij komt kijken!

Wat is de hoogte van je hypotheek?

Je bent al een tijd aan het kijken naar koophuizen, omdat je graag op jezelf wilt gaan wonen en een huis wilt kopen. De eerste stap is om je hypotheek te berekenen. Je kunt al je hypotheek berekenen in slechts een paar simpele stappen! Bij deze berekening van de hypotheek wordt er gekeken naar je leeftijd, je bruto inkomen per jaar en of je samen wilt gaan wonen. Aan de hand van deze factoren kan er een berekening voor je gemaakt worden, waarna je precies weet wat jouw budget is aan de hand van je hypotheek!

Wat wordt je hypotheekrente?

Wanneer je de hoogte van de hypotheek inmiddels te horen hebt gekregen, kun je voor jezelf kijken rond welk budget je een huis wilt kopen. Bij de makelaar of op websites kun je kijken naar verschillende huizen die in deze prijsklasse vallen!

Wanneer je eenmaal een huis op het oog hebt en alles bijna rond is, is het tijd om de hypotheekrente te berekenen. Je sluit natuurlijk een lening af, die je het liefst met een zo laag mogelijke lening wilt afsluiten. Je kunt een hypotheekrente vergelijken met de aangeboden rentes van andere partijen, zodat je tot de voordeligste hypotheekrente zult uitkomen die voor jou geschikt is!

Hypotheekrente vaststellen voor een langere periode

Je zou er tijdens het aflossen van de hypotheek ook voor kunnen kiezen om een rentepercentage voor een langere termijn vast te stellen. Dit is erg voordelig wanneer de rentepercentages erg laag liggen, waardoor je voor een lange termijn kunt beschikken over een lage rente. Beslis goed voor jezelf op welk punt je de rente wilt vaststellen voor een langere periode, omdat de rente ook zomaar weer omhoog zou kunnen schieten. Dit is immers het risico wat hier aan verbonden zit, maar hoop ik je met dit blog alvast te hebben geïnformeerd over de mogelijkheden! 

Zorg ervoor dat je jezelf nog even goed inleest, zodat je ook weet waar straks zowel de makelaar, als een ander persoon die betrokken is bij de koop van het huis, het over heeft! Zo ben je voldoende ingelezen om alles te begrijpen, zodat de koop van het huis soepel zal verlopen!

Geef een reactie