EPDM, een bekende term voor mensen die zich bezighouden met de bouw. Kunststoffen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in ons leven en hier komt EPDM ook bij kijken. EPDM is een materiaal wat vooral bekend staat voor de bedekking van daken. Het is een synthetisch rubber, wat ervoor zorgt dat je dak waterdicht blijft. Maar wat is het nou precies voor rubber, en waar gebruik je het allemaal voor? Dat gaan we hier eens even uitgebreid bespreken.
Wat is EPDM?
EPDM is een verzamelnaam voor een aantal verschillende synthetische rubbers. Deze synthetische rubbers zijn ethyleen, propyleen en dieen monomeer die bekend staan omdat ze kernbestanddelen hebben. Traditioneel rubber komt in de natuur voor, terwijl EPDM een lab product is. Er zit dus een groot verschil tussen deze twee soorten rubbers. Wat een belangrijke eigenschap voor EPDM is, is dat het materiaal elastisch is en een groot temperatuurbereik heeft.
Wat kan je met EPDM?
EPDM staat vooral bekend om daken te bedekken. Met EPDM kan je elk plat dak eenvoudig bedekken binnen een handomdraai. Platte daken zijn over het algemeen erg eenvoudig voor lekkage. EPDM is makkelijk verwerkbaar en kan op een juiste maat geleverd en geplaatst worden. Het materiaal is erg slijtvast en heeft verschillende voordelen.
Nadelen
Helaas zit er aan alles wel aan nadeel en dit geld dus ook voor EPDM. We zullen de nadelen eens in het kort bespreken, want het is wel goed om te weten. Als je van plan bent om met dit rubber je dak te gaan beleggen, moet je je wel goed verdiept hebben. Zo is de levensduur van EPDM niet bewezen. Het is dus niet helemaal duidelijk hoelang je dak in goede conditie zal blijven met dit materiaal. Het valt dus nog even af te wachten of het zo’n goede levensduur heeft zoals alle producenten beweren. Ook is de kans op barsten en scheuren groter. Bij het maken van naden in een EPDM dak, moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Het is algemeen bekend dat het rubber waterdicht is, maar slechte naden zijn niet goed voor je dak aldus je woning.
Ook is het goed om onderzoek te doen bij wie je EPDM in huis haalt. Er zijn namelijk aardig wat minderwaardige EPDM-folie op de markt. Dit zal betekenen dat de kwaliteit minder goed is en het materiaal sneller zal gaan scheuren. Doe dus goede research naar bedrijven en het EPDM materiaal wat ze in hun assortiment hebben.