Zakelijk of privé leasen, wat is voordeliger voor jou?

Leasen wordt tegenwoordig steeds meer gedaan. Er wordt geadverteerd met alle voordelen die leasen heeft ten opzichte van het kopen van een auto. Leasen kan erg voordelig zijn, maar dan is het wel belangrijk dat je de juiste vorm van leasen kiest die het beste bij jou past. Zo kun je milieuvriendelijk leasen, shortleasen, normaal leasen en bij al deze keuzes kun je ook nog kiezen of je het zakelijk of privé wilt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een shortlease zakelijk of een shortlease prive. Bij het maken van deze keuze zijn er drie verschillen die belangrijk zijn om te weten.

Meer keuze voor de auto

Wanneer je zakelijk least moet je vaak kiezen uit een selectie van auto’s die de werkgever heeft gemaakt. Een werkgever zal niet snel elk automerk en elk model aanbieden, omdat hij of zij vaak voordeliger kan inkopen wanneer de werkgever zich beperkt tot een aantal merken. Hoewel je dus misschien niet een auto van jouw lievelingsmerk kan kiezen, biedt dit wel een ander voordeel. Vaak kun je op deze manier wel een auto leasen tegen een betere prijs. Wanneer je prive least ben je wel vrij in je keuze, afhankelijk van je eigen budget. Wanneer je dus erg veel geeft om het merk en model van je auto en hier ook extra geld voor over hebt, kan prive leasen dus een betere optie zijn voor jou.

Verschillen in de vermelding van BTW

Een ander punt waar je op moet letten bij de keuze tussen privé of zakelijk leasen is de manier waarop de BTW vermeld wordt op de contracten. Bij een zakelijke lease worden prijzen logischerwijs exclusief BTW vermeld, omdat een bedrijf deze BTW kan terugvragen bij de belastingdienst en je deze dus eigenlijk niet betaald. Bij het privé leasen van een auto kun je het bedrag op het contract vaak inclusief BTW vinden, omdat je deze als particuliere klant gewoon moet betalen en niet terug kan vorderen.

De bijtelling bij privégebruik

Wanneer je een auto van de zaak krijgt, mag je deze dikwijls ook gebruiken om privé ritten te maken. Hier zit echter wel een max op, wanneer je namelijk meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt moet je hier wel belasting over betalen. Dit is zo geregeld, omdat de belastingdienst de auto in dat geval ziet als een deel van je inkomen. In dit geval komt 25% van de actuele waarde van de auto bij je belastbare inkomen.

Geef een reactie