Wereldkampioenschap…. Knikkeren?

Knikkers rollend uit een glazen pot

Nostalgische waarde

Knikkeren is nog altijd een vaste waarde voor kinderen. Zelf gebruik ik stiekem het knikkerbaantje bij de tandarts nog af en toe. Het leukste om te doen vroeger was vaak een race houden en voorspellen welke knikker zou winnen. Sommige mensen verzamelde bijzondere knikkers en hielden zo interesse in de hobby. Als de interesse voor knikkeren voortzet tot na volwassen worden, kan dit serieuze vormen aannemen. Zo zijn er verschillende YouTube kanalen met uitsluitend “marble race” filmpjes. Vaak zijn de banen in deze races oneindig veel langer en breder dan de knikkerbaan die je bij mensen thuis zal vinden. Erg vermakelijk overigens, die filmpjes.

Serieuze aangelegenheid

Serieuze races met knikkers zijn niks nieuws, sterker nog, het eerste wereldkampioenschap vond plaats in 1932! Lange tijd deden er alleen Engelse teams mee, maar sinds de Amerikaanse overwinning in 1992 neemt het aantal buitenlandse teams toe. Tegenwoordig is het een groots evenement. In teams van zes mensen wordt uitgevochten welke de beste is in het toernooi dat plaats vindt in het Engelse Sussex. Sinds het officiele begin in 1932 wordt hetzelfde gebouw al gebruikt. Aangezien de baan (gedeeltelijk) buiten ligt, heeft het weer invloed op het de wedstrijd. Opvallend feit: van 1960 tot 1975 won een team elk jaar het kampioenschap. Toucon Terribles wonnen vijftien jaar achter elkaar de eerste prijs. Nederlandse vertegenwoordiging op het podium blijft helaas nog uit. Dus als je nog ambities hebt, je kunt als eerste de overwinning terug brengen. Daarvoor zul je wel doorgewinterde knikkeraars moeten verslaan, die vaak al generaties lang meedoen.

Speelse sfeer

Ondanks dat er een serieuze organisatie achter staat, is het hele evenement in vriendelijke en informele sfeer. Uiteraard moet het speelse en het kinderlijke van knikkeren bewaard blijven. Ook op oudere leeftijd kan ik met kinderlijke belangstelling volgen hoe een knikker een mooi ontworpen baantje afgaat. Lastig te verklaren waarom, maar het is erg bevredigend om alle obstakeltjes overwonnen te zien worden door een mooie glazen parel. Ik heb nooit echt een verzameling voorwerpen bijgehouden. Knikkers kunnen erg mooi zijn door het 3d effect van een “glazen” bol, dus wie weet verzamel ik wel knikkers in het vervolg. Ook zonder kinderen kan een hape knikkerbaan zijn waarde nog vervullen, het is voor mij een goede stress reliever bijvoorbeeld. Uiteraard kun je zelf ook een knikkerbaan maken, maar niet iedereen heeft daar tijd en geld voor. Daaarbovenop is er genoeg variatie te vinden in banen online. Heel lastig om een goede te vinden is het niet.

Geef een reactie