Een waterstraalsnijder, ook bekend als waterstraal of waterjet, is een industrieel werktuig waarmee een grote verscheidenheid aan materialen, zoals natuurstee, kan worden gesneden met behulp van een waterstraal onder zeer hoge druk. Waar kan een watersnijder nog meer voor worden gebruikt?
Hoe werkt een watersnijder?
Het basisprincipe van een watersnijder is dat de waterstraal, die een waterstroom met zeer hoge snelheid is, wordt gegenereerd door een reeks bladen die rond een centrale kern zijn geplaatst. Deze bladen bestaan uit dunne lagen super verhit of "snijdend" metaal die bijeengehouden worden door een lager en een aanvoermechanisme. Dit laatste is een systeem waarbij de waterstraal door de lagen metaal gaat, waardoor lagen ontstaan, vervolgens door de lagen naar voren gaat en het materiaal van de structuur wegsnijdt.
Erosie
Een watersnijder maakt gebruik van erosie. Daarbij wordt hoge druk, oftewel potentiële energie, in snelheid (kinetische energie) omgezet. Het water krijgt een bepaalde druk omdat er een zeer sterke hogedrukpomp wordt ingezet. Door deze hoge druk is het mogelijk om middels water snijden in bepaalde producten te snijden waar het normaal niet mogelijk is. Een van de meest voorkomende producten waar watersnijden voor gebruikt wordt is natuursteen. Hiermee kunnen meubels en planken worden gemaakt die met de hand niet mogelijk zijn. Hieronder lees je meer over de materialen die gesneden kunnen worden middels deze techniek.
Welke materialen kunnen met een watersnijder worden gesneden?
De materialen die met succes door de waterstraal kunnen worden gesneden zijn lopen uiteen. Denk bijvoorbeeld aan aluminium, plastic, gietijzer, natuursteen en staal. Een watersnijder kan ook papier snijden, hoewel dit minder vaak gebeurt.
Wat zijn de voordelen van watersnijden?
Watersnijden brengt een aantal voordelen met zich mee:
-
Het geeft vaak een perfecte snede en er hoeft nauwelijks nawerking plaats te vinden.
-
De snede is meestal van goede kwaliteit.
-
Materialen zoals plastic en composiet hebben een laag smeltpunt. Maar omdat het snijden plaatsvindt onder koele omstandigheden is dit geen probleem.
-
Er ontstaat geen verkleuring.
-
Het zorgt niet voor vervorming.
-
Het is geen chemisch proces met giftige dampen, zoals bij een lasersnijder.
-
Is het duurzaam en veilig
Efficiënt en duurzaam
Watersnijden is over het algemeen efficiënt en duurzaam. Er wordt immers een hoge druk stroom gebruikt om bepaalde materialen te snijden. Bovendien vindt het snijproces plaats onder koude omstandigheden. Dit voorkomt schade bij teveel hitte, waardoor er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Zelfs de meest harde materialen, zoals natuursteen, kunnen worden doorgesneden. Dit is te danken aan de zogeheten abrasief. Dit onderdeel wordt toegevoegd voor het verhogen van de snijkracht.