Verschillende soorten schuurmachines

Voor veel klusjesmannen en vaders in huis die houden van doe-het-zelf klusjes is het hartstikke normaal om een uitgebreide gereedschapskist in huis te hebben. Een schuurmachine is onmisbaar hierin. Onmisbaar voor houtbewerking, maar daarbij ook voor ontzettend veel andere klusjes. Stel, je hebt geen schuurmachine in je gereedschapskist, maar wist deze wel graag. Waar let je dan op bij het aanschaffen van een nieuwe schuurmachine? En welke soorten schuurmachines heb je allemaal?

Soorten schuurmachines

Bij veel gereedschap is het zo dat je verschillende soorten hebt. Denk aan schroevendraaiers. Voor elke klus zou je een ander soort schroevendraaier nodig hebben. Dit is ook zo bij schuurmachines. Zo heb je de bandschuurmachine, de vlakschuurmachine, de deltaschuurmachine en de Multi schuurmachine. Misschien gaat er onderhand wel een belletje bij je rinkelen, maar misschien ook helemaal niet. Daarom bespreken we hier de verschillende soorten schuurmachines, zodat jij de juiste aanschaft voor jouw klus.

De bandschuurmachine

Dit type schuurmachine is speciaal ontworpen voor het grovere werk. Een bandschuurmachine is uitgerust met twee rollen, waarover een vaste strook schuurpapier loopt. De schuurmachine staat vooral bekend om te gebruiken voor de voorbewerking van grote oppervlakken. Hier wordt hij het meeste voor gebruikt en is hij in het algemeen ook het beste voor. De schuurmachine is best zwaar en heeft een krachtige werking. Daarom wordt er ook aangeraden om de machine met beide handen te gebruiken, voor je eigen veiligheid. Omdat de machine het meest gebruikt wordt voor grote oppervlakten is het dan ook wel vanzelfsprekend dat hij minder geschikt is voor precisieklussen. 

De vlakschuurmachine

De vlakschuurmachine lijkt op de bandschuurmachine. Beide zijn ze gemaakt en ideaal voor het schuren van grote oppervlakken. Het enige verschil is dat deze machine minder krachtig is. Daarom is de vlakschuurmachine meer geschikt voor het fijnere werk.

De deltaschuurmachine

De naam verklapt al een eigenschap van deze schuurmachine: een driehoekige schuurzool. Dankzij de puntvorm van de Griekse hoofdletter delta is deze schuurmachine geschikt voor het schuren van kleine hoekjes, randen en profielen.

De Multi schuurmachine

En last but not least, de multi schuurmachine. Dit type is een combinatie van de vlak en de delta schuurmachine. Doordat je verschillende schuurzolen kunt monteren, is het de meest veelzijdige keuze. Omdat je zoveel keus ermee hebt, is dit dus ook een bekende variant onder de doe-het-zelvers. Er wordt zelfs gezegd dat de multi schuurmachine speciaal voor deze mensen is gemaakt. Ideaal voor jou als Do It Yourselfer!

Geef een reactie