Een auto leasen doe je zo

Het leasen van auto's is al lange tijd een populair fenomeen. Het is een manier om gebruik te maken van een auto zonder meteen dusdanig veel te hoeven investeren in de auto als jouw bezit. Door een maandelijkse termijn te betalen kun je gebruik maken van de auto van de leasemaatschappij, maar de auto blijft hun eigendom zodat jij weer kosten bespaart als het aankomt op belasting, de auto niet zelf hoeft te verkopen als je er weer vanaf zou willen. Ideaal voor mensen die bijvoorbeeld in de stad wonen en normaal geen auto rijden, maar tijdelijk toch een auto nodig hebben bijvoorbeeld bij bezoek aan het buitenland of een tijdelijk ander binnenlands verblijf, een klus voor je werk, enzovoort. 

Geschiedenis van het leasen

In Nederland kwam auto leasen op rond 1980. Een aantal grotere bedrijven richtten gezamenlijke holdings op voor het wagenpark beheer. Naar aanleiding hiervan kwamen er later ook gespecialiseerde autoleasebedrijven. In 2016 werd er een keurmerk opgestart voor private lease. Zo werd er een transparante markt gemaakt waarin de consument werd beschermd. 

Vanaf ongeveer 2018 worden niet alleen auto’s geleased, maar wordt het concept van leasen ook gebruikt voor andere producten. Denk aan bijvoorbeeld een scooter of motor leasen. Daarnaast zijn er ook lease mogelijkheden voor bijvoorbeeld de horeca, waarbij horeca ondernemers tijdelijk bepaalde productne kunnen leasen. Dan zijn leasecontracten handig voor als je bijvoorbeeld net bent gestart en nog niet voldoende hebt om te kunnen investeren. 

Soorten auto leasen

Maar ook binnen het auto leasen zelf zijn allerlei variaties. Naast het bekende leasen is er bijvoorbeeld ook short lease. Hierbij zit je niet vast aan de auto voor meerdere maanden of jaren, maar is de huurperiode vaak minimaal één maand en is het contract daarna dagelijks opzegbaar. Vooral shortlease zakelijk kan hierdoor extra voordelig worden. Maar ook particulier shortlease kan erg leuk zijn doordat je de mogelijkheid hebt om telkens weer in een nieuwe auto te rijden. Zo kun je meteen alle nieuwste technologieën uitproberen. Leuk als je heel erg van auto's houdt en daarbij ook alle nieuwste ontwikkelingen op de voet volgt, maar ook als je juist wil gaan investeren in een echt mooie auto en er zeker van wil zijn dat deze snufjes écht je geld waard zijn voordat je er zoveel geld voor neertelt. Kortom, leasen is een breed begrip, maar iedereen kan het er over eens zijn dat het concept zeer welkom was op de auto markt en vele andere markten. 

Geef een reactie