Waarom zonnepanelen onderhoud nodig hebben

Heb je ooit nagedacht over hoeveel energie de zon elke dag op je zonnepanelen schijnt? Het is een ongelooflijke hoeveelheid, en al die kracht kan uiteindelijk slijtage aan je panelen veroorzaken. Onderhoud van zonnepanelen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze zo efficiënt mogelijk blijven werken en dat je het meeste uit je investering haalt.

Er is een veel voorkomend misverstand dat zonnepanelen onderhoudsvrij zijn. Hoewel ze zeker minder onderhoud vergen dan veel andere systemen, hebben ze nog steeds regelmatige inspecties en reinigingen nodig om hun optimale prestaties te behouden. Vuil, stof, vogelpoep, bladeren en andere afzettingen kunnen zich ophopen op de panelen en hun vermogen om zonlicht op te vangen verminderen.

Bovendien kunnen zware weersomstandigheden zoals hagel en wind schade toebrengen aan de panelen. Regular onderhoud kan helpen deze problemen te identificeren en aan te pakken voordat ze ernstiger worden.

De basics van zonnepanelen inspectie

Hoe vaak moet je dan je zonnepanelen controleren? Experts raden aan om minstens één keer per jaar een grondige inspectie uit te voeren. Dit omvat het controleren van de fysieke staat van de panelen, de bedrading en verbindingen, en de omvormer. Het is ook belangrijk om te controleren of alle lichten op de omvormer normaal functioneren.

Wat te zoeken tijdens een inspectie? Je moet letten op zichtbare tekenen van schade, zoals barsten of schilfers in het glas, verkleuring van de panelen, of losse of beschadigde draden. Let ook op eventuele foutcodes op de omvormer, die kunnen wijzen op problemen die niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Diy onderhoud: tips en trucs

Veel van het basisonderhoud van zonnepanelen kan je zelf doen. Zo kan je bijvoorbeeld je panelen schoonmaken door ze af te spoelen met een tuinslang. Gebruik geen hogedrukspuit, omdat dit de panelen kan beschadigen. Als er hardnekkig vuil is dat je niet met water kunt verwijderen, gebruik dan een zachte borstel of een spons en zeepwater.

Als het gaat om inspecties, kan je zelf veel van het voorbereidende werk doen. Je kunt de fysieke staat van de panelen controleren en kijken of er foutcodes op de omvormer zijn. Maar als je iets vindt dat je niet zelf kunt oplossen, is het tijd om een professional in te schakelen.

Wanneer roep je de hulp in van een professional?

Soms is doe-het-zelf onderhoud niet genoeg. Als je merkt dat je zonnepanelen niet zo goed werken als ze zouden moeten, of als je tekenen van schade ziet die je niet zelf kunt repareren, dan is het tijd om een professional te bellen.

Een belangrijk onderdeel van professioneel onderhoud is de scope 12 keuring zonnepanelen. Deze grondige inspectie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde inspecteur en omvat een volledige controle van de fysieke toestand en prestaties van je panelen.

Daarnaast kan een thermografische inspectie nuttig zijn om problemen op te sporen die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Tijdens deze inspectie wordt er een warmtebeeldcamera gebruikt om hotspots op de panelen te detecteren, wat kan duiden op defecte cellen of verbindingen.

De impact van regelmatig onderhoud op de levensduur van je zonnepanelen

Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je zonnepanelen aanzienlijk verlengen. Door ervoor te zorgen dat je panelen schoon en in goede staat zijn, kunnen ze efficiënter werken en meer energie produceren. Dit betekent dat ze hun kosten sneller terugverdienen en langer meegaan voordat ze vervangen moeten worden.

Bovendien kan regelmatig onderhoud dure reparaties voorkomen. Door problemen vroeg op te sporen, kan je ze vaak oplossen voordat ze ernstiger worden.

Veel voorkomende problemen en hoe ze op te lossen

Er zijn een aantal veel voorkomende problemen die je kunt tegenkomen met zonnepanelen. Een van de meest voorkomende is vuil en puin op de panelen, wat gemakkelijk te verhelpen is door regelmatig schoon te maken.

Andere veel voorkomende problemen zijn fysieke schade aan de panelen, zoals barsten of schilfers, en elektrische problemen, zoals defecte cellen of verbindingen. Dit zijn problemen die je waarschijnlijk niet zelf kunt oplossen, en in deze gevallen is het het beste om een professional in te schakelen.

Door je zonnepanelen goed te onderhouden en regelmatig te inspecteren, kun je ervoor zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan en zo efficiënt mogelijk werken. En dat betekent meer gratis energie voor jou!

Geef een reactie